- Tidligere eksperimenter
- >
- Masseeksperiment 2012: Koncentration og smag
Masseeksperiment 2012: Koncentration og smag
Masseeksperiment 2012 undersøgte, hvad fysisk aktivitet og madvaner betyder for koncentrationsevnen. Derudover søgte Masseeksperiment 2012 at undersøge børn og unges lyst til at smage på nye og ukendte fødevarer – herunder fødevareneofobi.
Bag koncentrationsdelen lå en hypotese om, at børn, der spiser deres mellemmåltid og frokost og samtidig er regelmæssigt fysisk aktive i hverdagen, er bedre til at koncentrere sig. Dette blev testet ved hjælp af en koncentrationstest særligt udviklet til Masseeksperiment 2012. Den bestod af et ansigtspuslespil, hvor eleverne skulle koncentrere sig om at huske brikkerne og lægge puslespillet på tid.
Baggrunden for smagsdelen var, at mad ikke blot skal være sundt. Det skal også smage godt, for at børn har lyst til at spise det. Baggrunden blev undersøgt ved hjælp af en smagstest og teoretiske spørgsmål.
Kræsenhed eller fødevareneofobi?
Forskere definerer kræsenhed til at være, når børn ikke vil spise mad, de kender. Det står i modsætning til neofobi, der har udgangspunkt i det mad, de ikke kender.
Derudover har forskere påvist, at kræsenhed ofte binder sig til fødevarens tekstur (konsistens). Et kræsent barn vil altså nægte at spise mange forskellige fødevarer, hvis disse har samme ikke foretrukne tekstur.
Hvis man er kræsen, vil man – selv efter at være blevet præsenteret for en fødevare mange gange – stadig afvise at spise den.
Vil du vide mere om resultaterne?
Hent resultatrapportTidligere eksperimenter
Masseeksperimenter gennem åreneMasseeksperiment 2023: Mikroliv
Masseeksperiment 2022: Kemi i luften
Masseeksperiment 2021: Indeklima III
Masseeksperiment 2019: Plastforurening i vand
Masseeksperiment 2018: Jagten på de gode bakterier
Masseeksperiment 2017: På toilet
Masseeksperiment 2016: Musik i hjernen
Masseeksperiment 2015: Smag dig frem
Masseeksperiment 2014: Indeklima i klasselokaler II
Masseeksperiment 2013: Sundhed og levevilkår
Masseeksperiment 2012: Koncentration og smag
Masseeksperiment 2011: Klassens hud på prøve
Masseeksperiment 2010: Akustik i klasselokalet
Masseeksperiment 2009: Indeklima i klasselokalet I
Masseeksperiment 2008: Smag og behag
Masseeksperiment 2007: Bakterier i drikkevand
Har du spørgsmål?
Skriv til masseeksperiment@astra.dk
Modtag Astras nyhedsbrev
Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende undervisning i naturfagsundervisning af høj kvalitet.
Tidligere eksperimenter
Masseeksperimenter gennem åreneMasseeksperiment 2023: Mikroliv
Masseeksperiment 2022: Kemi i luften
Masseeksperiment 2021: Indeklima III
Masseeksperiment 2019: Plastforurening i vand
Masseeksperiment 2018: Jagten på de gode bakterier
Masseeksperiment 2017: På toilet
Masseeksperiment 2016: Musik i hjernen
Masseeksperiment 2015: Smag dig frem
Masseeksperiment 2014: Indeklima i klasselokaler II
Masseeksperiment 2013: Sundhed og levevilkår
Masseeksperiment 2012: Koncentration og smag
Masseeksperiment 2011: Klassens hud på prøve
Masseeksperiment 2010: Akustik i klasselokalet
Masseeksperiment 2009: Indeklima i klasselokalet I
Masseeksperiment 2008: Smag og behag
Masseeksperiment 2007: Bakterier i drikkevand