Smagsprøverne i Masseeksperiment 2012

Masseeksperiment 2012: Koncentration og smag

Masseeksperiment 2012 undersøgte, hvad fysisk aktivitet og madvaner betyder for koncentrationsevnen. Derudover søgte Masseeksperiment 2012 at undersøge børn og unges lyst til at smage på nye og ukendte fødevarer – herunder fødevareneofobi.

Bag koncentrationsdelen lå en hypotese om, at børn, der spiser deres mellemmåltid og frokost og samtidig er regelmæssigt fysisk aktive i hverdagen, er bedre til at koncentrere sig. Dette blev testet ved hjælp af en koncentrationstest særligt udviklet til Masseeksperiment 2012. Den  bestod af et ansigtspuslespil, hvor eleverne skulle koncentrere sig om at huske brikkerne og lægge puslespillet på tid.

Baggrunden for smagsdelen var, at mad ikke blot skal være sundt. Det skal også smage godt, for at børn har lyst til at spise det. Baggrunden blev undersøgt ved hjælp af en smagstest og teoretiske spørgsmål.

astra girl

Kræsenhed eller fødevareneofobi?

Forskere definerer kræsenhed til at være, når børn ikke vil spise mad, de kender. Det står i modsætning til neofobi, der har udgangspunkt i det mad, de ikke kender.

Derudover har forskere påvist, at kræsenhed ofte binder sig til fødevarens tekstur (konsistens). Et kræsent barn vil altså nægte at spise mange forskellige fødevarer, hvis disse har samme ikke foretrukne tekstur.

Hvis man er kræsen, vil man – selv efter at være blevet præsenteret for en fødevare mange gange – stadig afvise at spise den.

astra girl

Modtag Astras nyhedsbrev

Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende undervisning i naturfagsundervisning af høj kvalitet.

Nysgerrig på temaet for 2025?

Gå ikke glip af næste års eksperiment – læs mere og skriv dig på interesselisten

Tepose
Skip to content