Unik undersøgelse af plastaffaldshåndtering i hjemmet
Årets Masseeksperiment omhandler plastforurening i naturen, håndtering af plastaffald i hjemmet og plast i tekstiler. Undersøgelsen er den første af sin slags, og den er med til at gøre os alle sammen klogere på vores forbrug og håndtering af plast i Danmark.
Omfattende datasæt kan noget helt særligt
Masseeksperiment 2024 vil indsamle:
- Et stort datasæt om danske familiers håndtering af plastaffaldssortering i hjemmet, herunder kategorier som drikkekartoner, plastbakker m.m.
- Et stort datasæt om plastforurening i den danske natur
- Et datasæt, der belyser tekstilforbrug i danske hjem - antal, alder, materialetype m.m. samt tekstilsorteringsadfærd.
Forskerne bruger den indsamlede data til at øge ressourcebevidstheden og materialeforståelsen blandt borgere, NGO'er og politiske beslutningstagere. Ambitionen er at give viden, som kan gøre det lettere at reducere vores materialeforbruget, minimere miljøforurening og informere om innovation.
Forskningen bag
Alt det data, som I kommer til at indsamle til årets eksperiment, skal bruges til et nyt forskningsprojekt, som hedder ‘Change4Circularity’.
Forskningsprojektet har repræsentation af forskere fra Syddansk Universitet, Roskilde Universitet og Det Kongelige Akademi.
‘Change4Circularity’ er et projekt under Innovationsfondens missionsdrevne partnerskab TRACE. Partnerskabet Trace skal sikre cirkulær økonomi for plastik og tekstil i Danmark frem mod 2050.
Ud fra en helhedsopfattelse af ressourceforbrug skal partnerskabet sikre lang holdbarhed og bedre genanvendelse af plastik og tekstil, hvilket har et stort miljø- og klimapotentiale.
Overgangen til en cirkulær økonomi
Den data, som kommer ud af Masseeksperimentet, vil Change4Circularity videreformidle som et bidrag til det presserende behov for datainput vedrørende faktiske affaldsstrømme og forbrugeradfærd. Det kan nemlig bidrage til videnskabeligt validerede anbefalinger, som i sidste ende kan lette overgangen til en cirkulær økonomi.
Change4Circularitys arbejdspakker
Change4Circularity er organiseret i fem arbejdspakker (WP'er). WP1, 2 og 3 udgør hovedkomponenterne i den videnskabelige og innovationsmæssige del af Change4Circularity, hvor:
- dataet bidrager til et realistisk billede af, hvordan affaldshåndtering håndteres i hjemmene, og hvilke udfordringer familierne møder, når de affaldssorterer i hjemmet. Undersøgelsen vil være den første af sin art nogensinde. Dette er knyttet til EU´s direktiver om engangsplast samt plastemballage.
- dataet giver mulighed for sammenligning med plastforurening, som blev undersøgt i Masseeksperiment 2019. Dette er knyttet til EU´s direktiver om engangsplast og plastemballage.
- dataet giver mulighed for et realistisk billede af mængden og typerne af tekstiler i hjemmet samt tekstil-sorteringsadfærd (genbrug, genanvendelse og destruktion). Dette er knyttet til EU´s tekstil-direktiv.
WP4 engagerer nøgleinteressenter (NGO'er) i at transformere viden og de databaserede innovationsmuligheder i kommunikation og engagement med industrier, politikere, rådgivere og virksomheder i Danmark og EU-institutionerne.
WP5 omfatter projekt- og risikostyring, herunder god ledelse og rapportering til TRACE-partnerskabsplatformen.
Støttet af
Masseeksperiment 2024 er støttet af Novo Nordisk Fonden, Villum fonden og KFI Erhvervsdrivende Fond.
Har du spørgsmål?
Skriv til masseeksperiment@astra.dk
Modtag Astras nyhedsbrev
Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende undervisning i naturfagsundervisning af høj kvalitet.