Bjørnedyr set under et mikroskop

Materialer om bjørnedyr

Bliv klogere på bjørnedyr

Bjørnedyr eller tardigrader er mikroskopiske organismer, som blandt andet kan findes i mos og lav. Bjørnedyr er utroligt hårdføre og kan overleve ekstreme forhold såsom meget højt tryk og ekstrem kulde. 

Der findes mange arter af bjørnedyr - måske finder I nogle helt nye arter, hvis I deltager i ekstraeksperimentet og rapporterer jeres fund. 

astra girl

Gruppe- og artsbestem bjørnedyr

Hvis I finder bjørnedyr, kan I prøve at bestemme, hvad det er for en gruppe eller art, bjørnedyret tilhører. 

Ved hjælp af nøglen kan eleverne identificere bjørnedyrets karakteristika og finde ud af hvad det er for et bjørnedyr, de har fundet.

Plakatnøgle: Bjørnedyr

Hent nøgle

Her er der størst chance for at finde bjørnedyr

Bjørnedyr har deres favoritter når det kommer til mos og lav. De foretrækker typisk mosser med en kompakt frem for 'løs' struktur. Det samme gælder laver, hvor der typisk er bedst chance for gevinst i det mere blad- og buskformede lav.

astra girl

Undersøgelse om bjørnedyr

Bjørnedyr er en lille sejlivet organisme, der lever i mos. Få tips til, hvordan du helt sikkert kan finde et bjørnedyr og observere det i et mikroskop. Du får også fortællingen om det sejlivede dyr, og hvor langt tilbage i evolutionen det ‘opstod’.

Se videoen, og find hele undersøgelsen på Testoteket.

Bjørnedyr er de ultimative overlevere

Bjørnedyr kan overleve de vildeste steder - fx antarktis, på havets bund og i det ydre rum. Det skyldes, at de er ekstremt tilpasningsdygtige og bl.a. kan gå i en slags dvale, hvor de sætter kroppen i stå.

I nedenstående artikel kan du læse om de forskellige stadier og se en figur, der illustrer, hvordan de ændrer sig afhængigt af deres miljø.

Farvelæg bjørnedyrene

Find flotte tegninger af bjørnedyr til at farvelægge. En oplagt aktivitet hvis du vil arbejde med bjørnedyr i de mindre klasser. 

Herunder kan du downloade tegninger af fem forskellige arter af bjørnedyr som I kan farvelægge i klassen - og måske komme med jeres bud på danske navne til de fem arter. 

Tegningerne er lavet af Stine Elle og Birgitte Rubæk i forbindelse med videnskabeligt arbejde af Reinhardt Møbjerg Kristensen og Jesper Guldberg Hansen fra Statens Naturhistoriske Museum.

Galleri

Bjørnedyr fotograferet i mikroskop

Fotokreditering: Piotr Gąsiorek

Støttet af

Masseeksperiment 2022/2023 er støttet af VILLUM FONDEN, 15. Juni Fonden, Friluftsrådet, Nordea-fonden og AAGE V. JENSEN NATURFOND.

Modtag Astras nyhedsbrev

Vi inspirerer dig, der inspirerer! Med gode idéer, ny viden og inspiration til hvordan du kan skabe engagerende undervisning i naturfagsundervisning af høj kvalitet.

Skip to content