Samarbejde i fagteamet

Samarbejde i fagteamet

Masseeksperimentet giver dig som lærer en oplagt mulighed for at samarbejde med dine kollegaer – både i fagteamet og på tværs af klasser, fag og skoler. 

Masseeksperiment kan fungere som en løftestang for fælles faglige indsatser og styrke undervisningen gennem samarbejde og fælles refleksion.

Samtidig kan eksperimentet være afsæt for en målrettet indsats i fagteamet eller faggruppen. Naturvidenskabens ABC kan fungere som fælles referencepunkt og være udgangspunkt for at undersøge spørgsmål som:

Hvordan udvikler elevernes naturvidenskabelige erkendelser sig? Hvordan arbejder vi med progression? Og hvordan kan vi inddrage forskere og naturvidenskabsfolk aktivt i undervisningen?

Undersøg et fælles spørgsmål i fagteamet eller faggruppen

Et fælles spørgsmål i fagteamet eller faggruppen kan undersøges gennem denne femtrinsproces:

Vælg et fælles fokusområde

Start med at finde et område, I gerne vil blive klogere på sammen. Det kan være hentet fra:

Har I flere idéer? Så prioriter i fællesskab – og læg de øvrige på en “parkeringsplads” til senere. Brug evt. refleksionsværktøjet til at finde relevante emner i Naturvidenskabens ABC.

Formulér et skarpt undersøgelsesspørgsmål

Formuler sammen et klart spørgsmål, som I kan arbejde undersøgende med. Eksempler:

Aftal konkrete aktiviteter

Planlæg, hvad I vil gøre – eksempelvis:

Aftal også, hvordan I vil indsamle data – og hvornår alle skal være færdige.

Gennemfør og saml data

I kan eksempelvis:

Opret gerne en fælles mappe, så alle kan følge med i hinandens arbejde.

Del og drøft resultaterne

Saml op på de data og erfaringer, I har, og tal om:

Brug evt. skabelonen til en lokal naturfagshandleplan som en køreplan for det videre arbejde.

Case

Fællesfagligt forløb

På Store Magleby Skole flettede de Masseeksperiment 2019 om plastforurening ind i et fællesfagligt forløb. 

Forløbet handlede om udledning af stoffer, og gennem Masseeksperiment 2019 skabte lærerne en virkelighedsnær ramme om dette potentielt abstrakte emne.

Læs om erfaringerne fra Store Magleby Skole om at kombinere Masseeksperiment med et Fællesfagligt Forløb om ‘udledning af stoffer’.

Når det foregår her, hvor de bor, så giver det jo eleverne mulighed for at handle og gøre noget. I stedet for at plastproblemet bare bliver et eller andet håbløst problem, der foregår et andet sted.
Mette Elizabeth, naturfagslærer, Store Magleby Skole

Case

‘Løftestang’ for naturvidenskabelig arbejdsmetode

Elever fra alle klassetrin kan deltage i Masseeksperiment med mere eller mindre lærerstyring og -hjælp. Med udgangspunkt i Masseeksperiment kan I sætte fokus på naturvidenskabelig arbejdsmetode og progressionsarbejdet inden for området.

Hos de mindre elever er der fokus på det at indsamle data og følge en vejledning. Senere kan der være fokus på hypoteser og naturvidenskabelige arbejdsspørgsmål. De ældre klassetrin kan arbejde fokuseret med protokollen og fejlkilder samt databehandling med inddragelse af matematik og modeller.

Læs, hvordan Nordsjællands Grundskole og Gymnasium benytter Masseeksperiment som ‘løftestang’ for naturvidenskabelig arbejdsmetode.

For os som helhedsskole giver det rigtig meget mening at arbejde så struktureret med Masseeksperiment og progressionen i den naturvidenskabelige arbejdsmetode. Vi benytter også resultaterne efterfølgende i undervisningen.
Nordsjællands Grundskole og Gymnasium

Case

Fælles oplevelse for en hel skole

For allerførste gang deltog Trekløverskolen i Frederikssund i Masseeksperiment – og det blev hurtigt meget mere end bare en aktivitet. Projektet samlede næsten 1.000 elever på tværs af skolens tre afdelinger og blev en fælles oplevelse for hele skolen.

Læs mere om, hvordan Masseeksperiment blev et samlingspunkt på Trekløverskolen.

Vores skole ligger på tre matrikler, og det er noget nyt, at vi skal tænke os som én skole. Men med Masseeksperiment får vi her en fælles oplevelse, hvor vi kan sige til hinanden, at alle har været med. Lige fra de allermindste op til 9. klasse. Så Masseeksperiment er blevet et samlingspunkt. Det bliver en del af vores fælles historie.
Michelle Danielsen, klasselærer fra Trekløverskolen
Skip to content